Uncategorized

De sluipende moordenaar op het boerenerf

De sluipende moordenaar op het boerenerf

Het gevoel niets te kunnen veranderen aan de situatie en niets meer zelf in de hand te hebben

Zelfdoding onder boeren…
Het is een van de actualiteiten van de afgelopen weken, het stijgend aantal zelfdodingen onder boeren. Daarbij is het ook een onderwerp waar ik persoonlijk heel veel moeite mee heb, ik raak nogal snel geëmotioneerd, en al deze verhalen raken mij iedere keer weer diep. Toch is het belangrijk om hier samen bij stil te staan want, wat gebeurd er op dit moment op en rond het erf van de boer wat hem tot deze wanhoopsdaad kan drijven? Om dat te kunnen begrijpen, zul je de rest van de actualiteiten ook moeten bekijken.

Hetze…
In Nederland lijkt op dit moment een soort van ‘hetze’ tegen de boer gaande, waarbij een aantal dierenrechten-organisaties voorop lopen om bij alles de boer als schuldige aan te wijzen. Het klimaat, schuld van de boer. Dierenleed in deze wereld, schuld van de boer. Verschraling van onze gronden, schuld van de boer. Te veel gifstoffen in onze bodem en oppervlakte-water, schuld van de boer. En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan met voorbeelden noemen.

(Sociale) media…
Het zijn niet alleen de dierenrechten-organisaties die hun vinger wijzen naar de boer, maar ook de media doen tegenwoordig een duit in het zakje door ongegronde beschuldigingen over te nemen, over de rug van de boeren. In deze tijd kan iedereen een persbericht schrijven, een stuk publiceren op sociale media of zijn (onwetenschapelijke!) mening geven op elk en ieder platform. Mensen weten gewoonweg niet meer wie of wat te volgen, en dat is ook de reden dat we tegenwoordig trend, naar trend, naar trend najagen. We willen er allemaal bijhoren, we geloven alle informatie die we binnenkrijgen, juist omdat we zoveel informatie binnen krijgen. En op het gebied van boeren, het boerenleven en de boerderij zijn er te veel stukken geschreven die gebaseerd zijn op lucht, compleet uit de lucht gegrepen zijn of nergens op gebaseerd, behalve emotie!

Maar nu, die boer…
Eigenlijk gebeurd er op dat boerenerf precies hetzelfde. Ook daar staat de (sociale) media nooit stil. Ze krijgen te maken met al die berichten over “wat de boer verkeerd doet”, maar lopen tegelijk tegen een nog veel groter probleem aan, de overheid. De overheid is in al die jaren ook steeds gevoeliger voor trends! Ministers en afgevaardigden lijken niet meer op hun posten te zitten om het land zo goed mogelijk te vertegenwoordigen, nee, ze proberen vooral zichzelf te vertegenwoordigen. Een carrière en een naam op te bouwen, meedoen met de trend, mensen laten zien wat voor toffe peer (of peer-in) ze zijn, het lijkt de orde van de dag. De overheid veranderd de regels voor (boeren)bedrijven elke regeringstermijn. Als je als boer bereid bent om te groeien, te investeren in de toekomst of om zo goed mogelijk in te spelen op de wensen van de klant, word je tegenwoordig na een jaar of vier gestraft voor deze vooruitgang. Ineens veranderd de wetgeving en daar sta je dan, met je nieuwe emmissie-arme stal, een investering die je hebt gedaan volgens de nu geldende normen en eisen, optimaal voor dierwelzijn, een investering van tienduizenden euro’s tot enige tonnen. Maar je mag je stal niet volzetten. Of kippenboeren die zijn getroffen door de Fipronil-affaire. Wat een impact, wanneer je net je compleet gereinigde stal vol hebt staan met tienduizenden gezonde kippen, je inkomstenbron, je passie en je krijgt dan te horen dat je wegens een fout (opzettelijk of niet, dat laat ik terzijde) al je eieren moet afvoeren en in het ergste geval je hele veestapel. De overheid is de laatste jaren niet echt pro-boer, ondanks het feit dat we net weer een landbouwminister hebben, die de belangen van boeren in Den Haag kan vertegenwoordigen.

Vele generaties gingen hem voor…
Ook de druk van zijn eigen familie, zijn herkomst, zijn geschiedenis draagt bij aan het gevoel van de boer dat hij klem zit. De boer weet niet meer welke regels te volgen of welke toekomststrategie te kiezen voor het boerenbedrijf, maar ook juist zijn herkomst hijgt hem in de nek. Boer ben je vaak dankzij ‘de gratie’ van jouw ouderlijk gezin. Een boerderij word van generatie op generatie overgedragen. Tegenwoordig vertegenwoordigen boerenbedrijven vaak een ‘aankoop-waarde’/‘overname-waarde’ van 1 tot enkele miljoenen. Een boerderij (vaak woonhuis met stal/loods er aan vast) koop je tegenwoordig niet voor minder dan 500.000 euro. Daarnaast moet je nog een enorm bedrag neertellen voor de grond die je nodig hebt. Lastig om daar een prijs op te zetten, maar de huidige prijzen liggen om en nabij de 60.000 euro per hectare. De gemiddelde boer in Nederland heeft een oppervlakte nodig tussen de 30 en 40 hectare. Dan komt er nog de aankoop van dieren, zaden, kassen, loodsen, trekkers, machines, melkstal, melkrobot, voerinstallaties en nog veel meer bij kijken! Reken dus maar eens uit wat een gemiddelde boer moet investeren om voedsel te mogen produceren voor jou en mij! Zijn broers en zussen moeten in vele gevallen hun kindsdeel ‘achterlaten’ in het bedrijf, om de druk van vreemd vermogen niet nog verder op te drijven. Neem dit allemaal op je schouders als boer, heb dan nog eens een gezin te onderhouden, je broers en zussen te vriend te houden. Denk aan je ouders en grootouders die voor jou bloed, zweet en tranen hebben gelaten op het bedrijf en je hebt genoeg reden tot zwaarmoedige gevoelens.

Wat doet dat met je…
Het is waarschijnlijk niet alleen alles wat er om je heen gebeurd, maar ook wat er van binnen gebeurd, dat een mens aanzet tot zoiets onomkeerbaars. Dat je je eigen geliefden wilt achterlaten omdat je het leven voor je eigen gevoel niet meer in de hand hebt. Zoals al veel vaker gezegd, boeren leven vóór hun bedrijf. Maar dat betekend ook dat ze leven óp hun bedrijf. Ze maken enorm lange dagen en moeten tegenwoordig ook gedwongen mee met de techniek. Het maakt je leven ‘eenvoudiger’, de techniek, maar je hebt het zelf ook niet meer in de hand. Stel je eens voor wat er met je moderne varkensbedrijf kan gebeuren als de stroom en/of het internet uitvalt. Natuurlijk zijn er altijd oplossingen, noodaggregaten en andere stroom-bronnen, maar je bent ook oh zo kwetsbaar tegenwoordig. En als je daar niet goed over kunt praten, als je je eigen gezin niet kunt of durft te vertellen wat er allemaal in je hoofd omgaat, uit liefde of omdat je ze juist nergens mee wilt belasten, dan wordt je wereld wel erg klein. Je gaat minder naar vergadering toe, je ziet je collega-boeren steeds minder en als je ze wel ziet, is dit ook geen onderwerp om te bespreken. Boeren waren vroeger noeste arbeiders, ze hebben grote delen van Nederland met de hand ontgonnen, doorgaan en je zwakte niet tonen is van toen èn van nu.

We moeten verder, lieve boer, JIJ moet verder!…
Jij, ik, de buurman en die collega aan de andere kant van Nederland, we moeten allemaal verder in deze steeds sneller veranderende wereld. In een wereld van politieke agenda’s die politieke veranderingen met zich meebrengen, iedere vier jaar opnieuw. In een wereld van sociale media, waar echt iedereen zijn mening mag hebben, mag uitten, mag verkondigen. En in deze ‘sociale’ wereld volgen we trend na trend, lopen we van de ene influencer naar de volgende, lezen we ongegronde literatuur die we voor waar aannemen, weten we niet meer wat op waarheid is berust. Alles word vaak vanachter een computerscherm bedacht en direct aan ‘digitaal papier’ toevertrouwd. Zoals misschien ook dit stuk, ik ben geen psycholoog, ik heb geen ervaring in de mentale zorg, maar ik schrijf hier toch een item. Doe er mee wat je wilt, maar wat ik graag wil dat jij als boer hieruit haalt is het volgende…

Lieve boeren en boerinnen…
Zorg voor elkaar, zorg dat je als gezin dicht bij elkaar blijft en leer met elkaar te communiceren. Dit kan je heel klein en simpel oppakken, je begint eerst eens over een onderwerp wat dicht aan je hart ligt, de dieren misschien? Of hoe jouw gewassen groeien op het land? Zorg dat je met elkaar in gesprek blijft! Laat vooral ook de volgende generatie boeren zien hoe je een weg kunt gaan vinden in deze ‘sociale’ wereld. Want wij lijden dus al zichtbaar onder de druk die er de laatste jaren (decennia?) voorzichtig is opgebouwd, maar zij leven straks in een wereld waar normen en waarden nog meer vervagen. Dus al doe je het niet meer voor jezelf, zorg dan dat je de volgende generatie wel leert praten over zijn gevoelens, zijn gedachten en zijn belemmeringen. En door hun te motiveren en te helpen, help je ook jezelf! Ieder persoon in Nederland zal moeten leren omgaan met deze snel veranderende wereld. Voor de ene bevolkingsgroep, zoals de boeren, heeft dit momenteel veel meer impact dan voor andere groepen, maar de enige manier vooruit is er mee leren omgaan. Om mee te veranderen met de stroom, kansen te zien binnen deze stroom, dat brengt je verder. Tegen de stroom in zwemmen, zoals een heerlijke eigengereide boer graag doet, kost je veel te veel energie in deze tijd. Zoek dan liever de grenzen van de stroom op! Praat met degenen die je lief hebben, want zij hebben jou het liefst nog jaren lief! Leer te kijken naar de kleine overwinningen die je haalt op een dag, de koeien die dansen in de wei, de kippen die tevreden in rust gaan, de zon die onder gaat achter jouw eigen geteelde gewas! Speel nog eens een keer extra met de hond, of zie die kleine vorderingen bij eventuele (klein)kinderen. Emoties zijn het meest belangrijk in ons leven voor vooruitgang, dus laat alle negatieve langzaam aan los en probeer ze te vervangen voor het positieve! Zoek online eens de mensen op die de boeren steunen (Boerenburgertweet, Boeren van Nederland, Team Agro NL, Eline Vedder-Monaster, Yvon Jaspers, Boerenvlog) en ga hun volgen, laat de negatieve berichten gaan, je hoèft ze niet te lezen! Pak je man of vrouw nog eens een keer extra vast vandaag en probeer samen, heel voorzichtig, eens een klein beetje naar een positieve toekomst te kijken. Wat zou jij vandaag nog kunnen doen om een heel klein beetje weg te bewegen van het negatieve en voorzichtig te bewegen naar het positieve?!

Ondersteuning…
Voor boeren die ondersteuning nodig hebben, hun gevoelens liever uitten bij mensen van buiten hun gezin, of die op zoek zijn naar meer informatie, neem contact op met: 0900-0113 of kijk op: www.113.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *