akkerbouwboerboerderijdierwelzijngezondheidkippenmelkveevarkens

Worden jouw kinderen nog boer? Heeft de jeugd nog toekomst in de Agrarische sector?

Sinds dat ik de MAS en de HAS heb gevolgd ben ik altijd in meer of mindere mate betrokken en geïnteresseerd gebleven in de Agrarische sector. En sinds ik drie jaar geleden ben begonnen met het maken van Boerenvlogs, zit ik er weer midden in. Maar ik merk het laatste jaar toch echt een duidelijke verandering bij boeren. Een verandering die de laatste maanden best hard gaat in mijn ogen.

Toekomst jeugd als boer(in)

Veel boeren en boerinnen zien geen (goede) toekomst (meer) weggelegd voor hun kinderen op de boerderij. Eerder hoopten ze allemaal dat hun kinderen geïnteresseerd zouden zijn in het vak. Willen meehelpen achter, in hun jonge jaren, werd eerder als ideaal beschouwd en een goede kans om de mogelijke opvolgers ‘speels’ het vak bij te brengen.

Maar ik merk, vooral op social media, dat er veel boeren en boerinnen zijn die hun hart vasthouden voor de toekomst. Die niet eens weten of ze zelf wel verder willen boeren in een land dat steeds maar weer de spelregels aanpast midden in het spel. In een maatschappij die de boer niet meer lijkt te waarderen en erger nog, echt niet meer in de gaten heeft dat ze deze boeren nodig hebben voor hun dagelijkse maaltijden. Want lust je graag een stukje tofu, een bonenburger of één of andere vleesvervanger, dan ben je nog steeds afhankelijk van de boeren. En het ergste is dat geen enkel persoon zich dat meer lijkt te realiseren.

Dierenactivisten en anti-boer in de media

Dus zijn we geneigd, als boeren, om ons terug te trekken, te geloven wat die kleine meerderheid (die enorm actief is de hele dag om hun ‘waarheid’ te verspreiden) verspreid over onze prachtige sector. We laten het er bij zitten en we geloven dat er geen goede toekomst meer ligt voor onze eigen kinderen op onze bedrijven die soms al 4 óf 6 generaties lang in de familie zijn.

Maar als we nou eerst eens realistisch kijken naar wat er op dit moment gebeurd….
Er is een kleine groep mensen die al sinds de jaren 70 actief is en die graag ziet dat alle dierenleed uit deze wereld verdwijnt. Zeugen tussen stangen, nertsen op gaas net zoals konijnen, melkkoeien die gemolken worden door automaten de gehele dag door, kippen die elkaar doodpikken, moederdieren en ‘baby’s’ die direct naar de geboorte van elkaar worden gescheiden. Het is allemaal een doorn in het oog van de onwetende activist. En als we eens onze eigen bril af zouden zetten en zonder enig boerenverstand naar die zaken kijken, dan kun je misschien heel even ‘zien’ wat zij zien. Zij kijken zonder enig boerenverstand en zien iets wat zij niet kunnen verklaren. En wij, als sector, doen er nóg te weinig aan om het hen dan ook daadwerkelijk uit te leggen.

Deze groeperingen zetten dieren op een gelijk niveau met mensen. Ze verheerlijken een biologisch dynamische wereld, zonder dat ze weten wat dat daadwerkelijk inhoud. Ze realiseren zich niet dat wij over een aantal jaren te weinig voedsel zullen hebben voor alle wereldburgers als we vandaag nog zouden overstappen op hun idealen.

Maar, en daar zit ook een punt, wij laten hen dat ook niet weten. Zij zijn al jaren super actief in alle media, of dat nou social media is, de media die krant en televisie heet, in alle uitingen zijn zij vertegenwoordigd. Zij hebben mensen zitten op ‘heel wenselijke plekken’ in de politiek.
En wij, wij lopen achter… Er zijn een paar boeren die tegenwoordig super goed van zich laten horen in de politiek, een aantal is sterk aanwezig op social media, maar we hebben nog geen ‘echte’ slagkracht.

En daarom lijkt het net of wij, als sector, geen toekomst meer hebben. Alsof onze jeugd nooit zal kunnen boeren ‘zoals wij het deden’. Als we diep in ons hart kijken, zien we ook wel dat deze groep activisten alleen maar lijkt te groeien, net zoals de groep met aversie tegen onze sector, doordat zij gewoon altijd aan het woord zijn…

Dus, is de toekomst…

Natuurlijk is er nog een toekomst voor jouw kinderen op jullie familiebedrijf! Het zal misschien niet de toekomst zijn die jij tot voor kort voor je zag. Het zal misschien niet zo zijn dat ze door kunnen gaan op de manier waarop er de laatste 20 jaar word geboerd, maar is dat eigenlijk niet logisch? Kijk eens naar de geschiedenis van onze sector…

Net voor en naar de oorlog waren bijna alle bedrijven gemengde bedrijven die voornamelijk zelf voordienend waren. Jullie opa’s en oma’s (of ouders) hadden een aantal varkens voor het vlees, een aantal dubbeldoel(!) koeien voor de melk (en vlees) en kippen voor de eieren (en vlees). De vrouw des huizes had vaak een moestuin voor de groenten. En dat is nog maar een kleine 60 – 80 jaar geleden! Zouden zij niet getwijfeld hebben toen Mansholt in de jaren 50 tot 70 ineens begon over schaalvergroting? Over specialisatie? Over modernisering? Of zouden zij hebben staan te juichen voor de toekomst van hun opvolgers? Als we het weer in het nú trekken, nu zijn we helemaal gewent aan die schaalvergroting, aan minimaal 120 melkkoeien voor redelijke inkomsten, aan varkensflats voor de effectiviteit en een goede opbrengt. Maar zal dit dan ook de toekomst zijn voor onze volgende generatie?

Dat waarschijnlijk niet. Zij zullen zich moeten verdiepen in de wensen en de eisen van de ‘huidige klant’. Zij zullen waarschijnlijk meer moeten gaan doen aan natuurbeheer en voor dierwelzijn. Maar is dat niet het mooie aan ondernemen? Dat je niet 60 – 70 – 80 jaar kunt/moet doorgaan op dezelfde voet? Dat je moet blijven innoveren en vooral moet blijven luisteren naar de wensen van jouw klanten?

Rooskleurig!

Ligt de oplossing voor onze jeugd dan niet in het leren zien van kansen, het meegaan in verandering en dus flexibiliteit en het vergroten van ondernemersvaardigheden?! Als we hen daar nú al eens mee helpen, hen daar nu al in trainen, dan is ook hun toekomst er één zoals wij die hebben gehad! Een toekomst vol kansen om te ondernemen en ‘hét’ te doen zoals bij hen past!

 


Annelies Kwekkeboom schrijft blogs over de Agrarische Sector en de actualiteiten. Daarnaast maakt ze onder de naam Boerenvlog video’s over de Agrarische sector om deze positief te promoten bij de burgers.
Met een bereik van 10.000 – 15.000 lezers per blog en een kijkersaantal variërend van 500 – 50.000 per video probeert ze de wereld woord voor woord en beeld voor beeld weer een stukje positiever te maken voor onze prachtige sector!
Haar eigen passie voor de Agrarische sector is ontstaan toen ze al jong ‘per ongeluk’ in aanraking kwam met koeien en op slag verliefd werd op deze dieren. Al woont ze nog steeds midden in een grote stad, haar liefde voor de sector maakt dat zij er voor wil zorgen dat boeren positief en toekomstgericht blijven. Ze wil boeren graag motiveren en inspireren en burgers het ‘echte verhaal’ over de Agrarische sector vertellen.
Jij kunt meehelpen deze stroom positieve berichten over de agrarische sector op gang te houden, door je te abonneren (rode knop) op haar YouTube-kanaal (https://www.youtube.com/channel/UCby0E4VpdTZ7hdPoOaopqcQ) of door haar Facebook-pagina (https://www.facebook.com/boerenvlog/) te liken en haar blogs of video’s te delen. Zo bereiken we samen zo veel mogelijk boeren én burgers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *