akkerbouwboergezondheidkippenmelkveevarkensveevoer

Wat ligt er op uw bord vandaag? Gezondheid? Of dood en verderf?

Zijn we nu massaal bang voor de producten van de Nederlandse boer?

Hoe vind jij het, om tijdens deze feestdagen er achter te komen dat jouw lekkere kalkoen, kip of overheerlijke schnitzel niet uit een stal in Nederland komt, maar uit een stal in bijvoorbeeld het Oostblok of Zuid-Amerika? Niet zo heel erg, ik hoor het je denken. En je gedachten gaan nog even verder, want je vraagt je af “Of de dieren daar een beter leven hebben gehad?” “Misschien zijn de boeren daar strikter in het volgen van de regels?“  “Daar hebben ze waarschijnlijk nog nooit van bestrijdingsmiddelen gehoord, dus word het daar ook niet gebruikt op de gewassen?” Allemaal vragen die rijzen, omdat je ooit wat hebt gelezen over vermeende misstanden in onze Nederlandse veehouderij.

Maar wat gebeurd er met “jouw eten”, daar in het verre buitenland?

Jouw eten komt deze kerst waarschijnlijk uit een land waar de dieren gevoerd worden met wat er maar voor handen is. Daarnaast word er daar alleen maar gekeken welke bestanddelen voor het voer goedkoop genoeg zijn om aan te schaffen! Vind je dat een rare stelling? Dacht je dat ze in Noord- Midden- en Zuid-Amerika, Oekraïne, Rusland, China, Zuid-Afrika, Roemenië, Australië en zelfs enkele Europese landen net zulke strenge keurmerken hebben voor voer dan bij ons in Nederland? Er zijn de laatste tijd voldoende onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat voornamelijk landen buiten de EU, nauwelijks tot geen controle hebben op, noch richtlijnen voor, voer voor dieren. Deze landen zijn vóór het gebruik van genetisch gemodificeerde planten en voeding of ze hebben er geen wetgeving tegen (dus geen verbod op). (Bron: https://www.qlip.nl/images/PDFalgemeen/180830_VLOG_QA.pdf)

Voer voor dieren, bespoten met bestrijdingsmiddelen en ook nog eens genetisch gemodificeerd. Jammie?!

Uit een onderzoek aan de universiteit van Leipzig, gedaan door een vooraanstaande dierenarts, werd in 2015 al bewezen dat: “Genetisch gemodificeerde soja en maïs wordt in landen als Argentinië (Zuid-Amerika) het meest gebruikt om veevoer te maken.” “Vooral in landen als Argentinië vloeit de gly­fosaat rijkelijk over de GMO­-gewassen (genetisch gemodificeerde organismen) op het veld, deze gewassen worden verwerkt tot veevoer met daarin resten glyfosaat.” “En dat veevoer voeren zij aan hun koeien.” Wanneer wij hier in Nederland dus een ‘zeer goed betaalbaar stukje vlees’ kopen, dat uit bijvoorbeeld een Zuid-Amerikaans land komt, dan eten wij glyfosaat. En glyfosaat = reststof van Roundup. Ja, dat is datzelfde middel waarvan grasland oranje/bruin kleurt en dood gaat! Uit het onderzoek bleek verder: “Dat er een grote onzekerheid is volgens Krüger over de veiligheid voor mens en dier. De enkelvoudige stof glyfosaat is wel getest, maar niet de vorm waarin het wordt toegepast in de prak­tijk. Roundup bevat naast glyfosaat namelijk nog een aantal hulpstoffen.” Wat ze dus probeert aan te geven is dat glyfosaat als losse stof wel is getest, maar in samenstelling zoals in RoundUp zijn er nooit aanvullende testen gedaan. (Bron: http://edepot.wur.nl/353312)

Dan eet ik gewoon geen dieren meer, maar neem ik vanaf nu alleen nog maar planten tot mij!

Goed idee, helaas krijg je dan zelfs nog hogere concentraties aan schadelijke stoffen binnen! “Maar hoe dan?” Ik hoor het je al weer denken… Nou, de meeste mensen die geen tot weinig vlees meer eten zoeken een vervanger voor de eiwit-bronnen en komen vaak uit bij Soja. Vooral Soja word heel vaak genetisch gemodificeerd en hiermee word Soja een hoog risico product voor het binnenkrijgen van ‘schadelijke’ stoffen. “Met name producten als soja kunnen relatief hoge concentraties residuen bevatten“ Dus op de soja-gewassen worden bestrijdingsmiddelen gespoten (Roundup), de werkzame stof uit dat middel is glyfosaat en dat wordt weer opgeslagen in de plant (residu). Door de vegetariër word de plant zelf opgegeten, dus is hij de 2e stap in dit proces (glyfosaat-opslag in de plant en na consumptie dus ook in de mens). Wanneer men een vleeseter is, zal de plant eerst nog word opgegeten door het dier, en deze zal een deel van de schadelijke stoffen ‘verwerken’, waarna het dier wordt weer opgegeten door de mens. Dus hier is de mens de 3e stap in het proces! (Bron: http://edepot.wur.nl/353312)

Oh, zo zal het in Nederland dan ook wel gaan?

Nee, onze Nederlandse boeren kunnen (bijna) alleen maar voer aankopen waar een keurmerk ‘op’ zit. Ja werkelijk, zelfs het voer wat onze Hollandse dieren eten word goed gecontroleerd! Er is al jaren een GMP+ keurmerk voor diervoeder. Het voer moet op een goede wijze worden geproduceerd en alle schakels in de keten controleren zichzelf en elkaar op het naleven van deze goede wijze van productie. Er is dus een individuele én een gezamenlijke verantwoordelijkheid! (Bron: https://www.gmpplus.org/nl/certification-scheme/gmpplus-fsa-certification/)

Onze Nederlandse boeren doen hun best om u straks een heerlijk en gezond feestmaal te bezorgen (en natuurlijk niet alleen tijdens de feestdagen, maar ’gewoon’ iedere dag!) en ze voldoen aan alle wetten- en regelgeving en vaak nog dat beetje extra! “En die boeren die zich niet aan de regels houden dan?” Jouw brein dwaalt al weer af, maar ik kan je geruststellen, want net als binnen elke andere bedrijfstak, is er natuurlijk ook een klein percentage boeren dat graag buiten de lijntjes kleurt… Maar wanneer je als boer weet dat je veel en vaak gecontroleerd word hier in Nederland en de consequenties voor een overtreding enorm zijn… Dan kan jij, als consument met een gerust hart voor gezonde Nederlandse producten kiezen!

En, vind je het nu nog steeds niet erg, dat jouw ‘zeer betaalbare’ (dus buitenlandse) kipfilet of speklapje vol gestopt is met ongekeurd voer, genetisch gemodificeerde- en schadelijke stoffen?

Als we nu niet gaan kiezen voor onze Nederlandse kwaliteitsproducten, hebben we die mogelijkheid dan nog wel in de toekomst?

 

 

Korte ‘makkelijke’ samenvatting:

  1. Landen als: Noord- Midden- en Zuid-Amerika, Oekraïne, Rusland, China, Zuid-Afrika, Roemenië, Australië zijn vóór genetisch gemodificeerd diervoer. Daar mogen deze gewassen dus geteeld worden en gevoerd worden aan dieren. Bewezen is dat deze genetisch gemodificeerde organismen via consumptie van vlees in ons lichaam kunnen komen. Goedkope vlees-producten komen vaak uit deze landen en vormen daarmee dus een mogelijk risico voor onze gezondheid.
  2. Vele gewassen buiten de Europese Unie worden genetisch gemodificeerd en daarnaast bespotten met risicovolle bestrijdingsmiddelen zoals Roundup (glyfosaat). Dit word in de plant opgeslagen en daarna of direct door de mens opgegeten, of eerst door dieren opgegeten die daarna door mensen worden opgegeten. In het eerste geval krijg je dus de hoogste concentraties schadelijke stoffen binnen.
  3. Vooral Soja word heel vaak genetisch gemodificeerd, hiermee word Soja een hoog risico product voor het binnenkrijgen van ‘schadelijke’ stoffen. 
  4. Nederlandse boeren kunnen alleen maar voer ‘voeren’ met een keurmerk. Daarnaast staat Nederland geen genetisch gemodificeerde teelt van gewassen toe, dus in ons Nederlandse geproduceerde diervoeder bevinden zich geen genetisch gemodificeerde stoffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *